Tips bij werk zoeken om teleurstellingen te voorkomen

Successful job interview

Niets is zo frustrerend als een sollicitatieafwijzing of, nog erger, helemaal geen reactie krijgen. Je bent al gespannen omdat je om werk verlegen zit, de huur moet betalen, de studie van je kinderen moet bekostigen of langzamerhand tegen de muren begint te praten van verveling en dan krijg je weer de zoveelste teleurstelling te verwerken. De wanhoop neemt toe. Kom je ooit nog aan het werk? Hier een paar handige tips werk zoeken voor zij die door de bomen het bos niet meer zien en almaar in cirkels blijven lopen.

Toon zelf initiatief

Bij tips werk zoeken kun je niet meer om social media heen. Tegenwoordig vinden de meeste mensen een nieuwe baan online. Alles draait om netwerken, maar je kunt ook nog gewoon op advertenties in de krant reageren, zelf een winkel binnenlopen of een open sollicitatie opsturen. Niet geschoten is altijd mis. Daarnaast zijn er talloze uitzendbureaus, die vind je op internet, net als vacaturebanken. Deze banensites bieden elke dag vele nieuwe vacatures. Je kunt je meestal gratis inschrijven en solliciteren.

Krachtig visitekaartje

Begin met een sterke cv. Dit neemt je toekomstige werkgever als eerste door. Het is als het ware je visitekaartje, hiermee dien je snel indruk te maken. Gemiddeld neemt dit nog geen tien seconden in beslag. Zet dus helder en bondig op een rijtje wat je werkervaring is, je opleidingen en je vaardigheden. Voeg toe wat wellicht van toepassing is op het soort werk, bijvoorbeeld rijbewijsbezit of een hobby, en gebruik een duidelijk emailadres. Je laatste baan komt altijd bovenaan te staan, net als je laatste opleiding. Overdrijf je vaardigheden niet, maar wees ook zeker niet bescheiden. Het doel is een uitnodiging voor een gesprek, oftewel je moet eruit springen. Een referentie opgeven kan soms weleens de doorslag geven en een link naar je LinkedIn-profiel is een aanrader. Op internet vind je vele opmaakvoorbeelden.

Origineel en enthousiast

Verreweg het belangrijkste is de sollicitatiebrief zelf. Voordat je hieraan begint, verdiep je eerst in de functie en de werkgever. Spel je de naam van het bedrijf verkeerd, dan ben je meteen gezien. Staat er een telefoonnummer van een contactpersoon bij, dan kun je deze bellen om wat meer informatie los te peuteren en persoonlijk een goede indruk achter te laten. Wat dit betreft is de openingszin natuurlijk ook van groot belang. Zet hierin op welke vacature je reageert en waar je deze bent tegengekomen. Wees origineel, maar formeel. Vervolgens motiveer je jouw sollicitatie op een enthousiaste wijze en je verkoopt jezelf. Met de afsluiting geef je aan dat je graag jouw cv in een gesprek wilt komen toelichten.

Fouten en missers zijn dodelijk

Zorg er altijd voor dat de feiten in je sollicitatiebrief overeenkomen met je LinkedIn-profiel of Facebook-pagina. Werkgevers checken dat geheid. In je cv staat al heel wat, dit hoef je dus niet allemaal te herhalen in je brief. Een lange lap tekst schrikt af. Schrijf dus kort en krachtig zonder afkortingen, wissel wel af met de lengte van zinnen en woordkeus. Begin niet elke zin met ‘Ik’.  Spelfouten zijn uiteraard uit den boze en lees de brief ten slotte nog een keer hardop voor om haperingen op te sporen.

Geen slap handje geven

Bij het sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding alles. Stel je in op lastige vragen die ze gaan stellen en probeer alles te weten te komen over de werkgever. Ze vragen altijd waarom je bij hun bedrijf wilt gaan werken. Om je motivatie en je vaardigheden wat meer karakter te geven, vertel een leuke anekdote of een veelzeggende ervaring uit je werkverleden die goed aansluit op de desbetreffende  functie. Zelf vragen stellen over deze functie of het bedrijf toont dat je interesse hebt. Verder spreekt het voor zich dat je er netjes en verzorgd uitziet. Spreek duidelijk en wees eerlijk en ontspannen. Zo kom je het best over. Een slap handje geven is met andere woorden geen beste binnenkomer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*