De voordelen van werken bij de overheid

Een van de grootste werkgevers in ons land is de overheid. Van gemeentelijk niveau tot landelijk niveau, en van vuilnisman tot premier: de overheid biedt werk aan allerlei verschillende mensen, op allerlei verschillende niveaus. Misschien denk je er wel eens over na om te werken bij de overheid. In dit artikel vind je de voordelen op een rijtje.

De overheid is een van de meest betrouwbare werkgevers

De overheid staat er om bekend een van de meest betrouwbare werkgevers te zijn. In tegenstelling tot veel grote bedrijven heeft de overheid namelijk niet als enige doel zoveel mogelijk winst te maken.  De overheid zal dan ook nooit zo meedogenloos bezuinigen op arbeidsplekken als sommige bedrijven doen wanneer daar meer winst mee behaald kan worden.

Voor de overheid is het ook belangrijk werkgelegenheid te bieden en de samenleving van veiligheid en stabiliteit te voorzien. Daarbij hoort dat de overheid als werkgever een pensioenplan levert, en haar werknemers niet zomaar op straat zet. Bovendien werkt de overheid meestal met vaste contracten. Het is over het algemeen dan ook het geval dat ambtenaren relatief weinig merken van economische crises. Het zijn de werknemers binnen de bedrijvensector die dan het hardst geraakt worden.

Bijna ontelbaar veel mogelijkheden

De overheid heeft mensen nodig van allerlei soorten en maten. Je kunt denken aan hele praktische dingen zoals werken bij de gemeentelijke reinigingsdienst of werken als bijzonder opsporingsambtenaar. Daarnaast zijn er een heleboel administratieve functies, omdat de overheid beschikt over allerlei cijfers en data die verwerkt moeten worden (bijvoorbeeld van het CBS, centraal bureau voor statistiek). Daarom zijn er tegenwoordig ook een boel ICT-functies binnen de overheid. Met computerprogramma’s en geautomatiseerde processen kunnen deze cijfers namelijk beter en sneller worden verwerkt.

Ook bestaat er een grote behoefte aan beleidsmakers: mensen die bedenken hoe het land het beste bestuurd zou kunnen worden, en daar regels en processen voor ontwikkelen. Deze ambtenaren werken dan vaak voor de ministeries, bijvoorbeeld van volksgezondheid, economische zaken, of onderwijs. Maar het is uiteindelijk de politiek die probeert idealen en waarden te vertalen naar het beleid. Ben je een echte idealist, dan kun je misschien beter daar terecht. En wie weet kun je dan ooit iets betekenen voor de overheid in de tweede of eerste kamer. In elk geval moge duidelijk zijn dat er voor bijna iedereen wel een of andere functie klaar ligt binnen de overheid.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

De overheid staat er bovendien om bekend dat zij zelf veel opleidingen en stages aanbiedt. Op deze manier kunnen werknemers doorgroeien en nieuwe dingen leren die nodig zijn voor hun functie. Ook als je jong bent en net een opleiding hebt afgemaakt die misschien niet helemaal past bij het werk dat je zou willen doen voor de overheid, dan zijn deze opleidingen en stages een goede manier om toch in aanmerking te komen voor de functie. Tot slot zijn er binnen de overheid ook veel mogelijkheden om door te groeien naar een beter betaalde functie, of een functie met meer verantwoordelijkheden. Het gebeurt bijvoorbeeld regelmatig dat iemand op gemeentelijk niveau begint, dan werkzaam wordt op provinciaal niveau, en uiteindelijk op landelijk niveau gaat werken. Het kan zelfs zo zijn dat iemand nóg verder klimt en gaat werken als afgevaardigde bij de Europese Unie.

Conclusie: de overheid is zeker niet de minste werkgever

Je hebt nu kunnen zien wat er ongeveer allemaal mogelijk is, als je wilt werken bij de overheid. De overheid is betrouwbaar, biedt allerlei soorten werk, en je kunt doorgroeien tot aan de top. Wat wil je nog meer?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*