Vacatures in de bouw

Sinds het einde van de crisis, die van 2009 tot 2016 duurde, zijn er vele bouwvacatures bijgekomen. In de genoemde periode verlieten 60.000 arbeidskrachten de bouw. Daarvoor kwamen er slechts 35.000 jongeren voor terug. Dat is veel te weinig. De bouwvakker van nu hebben het ook druk-druk-druk, ze hollen van het ene naar het ander project. En het tekort is niet zo 1-2-3 op te lossen. Mensen uit andere sectoren overhalen om in de bouw te gaan werken, meer aanwas vanuit de bouwopleidingen, buitenlandse vaklieden aantrekken, het zijn allemaal mogelijkheden die nog niet voldoende opleveren. Er zijn dus vele bouwvacatures, die voorlopig niet kunnen worden ingevuld. Tot 2022 zullen er zo’n 55.000 vaklieden nodig zijn. Of dat gaat lukken, daar zijn de meningen over verdeeld.

Komt er geen einde aan de bouwvacatures?

De bovenstaande cijfers liegen er niet om. Er zijn echter wel wat lichtpuntjes te noemen. De bouwsector zelf doet er inmiddels alles aan om meer jongeren en mensen uit andere sectoren te werven. En in de toekomst zullen er robots ontwikkeld worden, die de bouwvakkers kunnen bijstaan. Maar dat is pas op de langere termijn. Voor nu, voor direct, geldt één groot voordeel: de arbeidsproductiviteit is de laatste tijd gestegen. Daarmee worden al die bouwvacatures niet vervuld, maar het is wel een deel van de oplossing.

Payroll en de bouw

Steeds meer bedrijven kiezen voor een andere manier om de bouwvacatures te vervullen. Door gebruik te maken van payroll voor de bouw geeft u uw administratieve taken uit handen. En het formele werkgeverschap ligt ook niet meer bij u. Uw personeel werkt gewoon voor u, alles blijft bij het oude. Maar u vermindert uw ondernemersrisico’s en payrollservices bieden tevens een mogelijkheid om flexibel met personeel om te gaan. Dat kan heel handig zijn, om jonge mensen aan te nemen die eens in de zoveel tijd even een doordeweekse dag voor zichzelf willen hebben. Neemt u contact op met een goede payrollspecialist, om uit te zoeken of zij een deel van de oplossing kunnen zijn voor uw bouwvacatures.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*